top of page
  • Writer's pictureSEB Wellness

Zahar sau indulcitori naturali?-scris de David Tudosie, clasa a XI-a A

Poti folosi indulcitori naturali daca suferi de diabet, daca esti la dieta sau daca, pur si simplu, vrei sa renunti la zahar. Iata cum poti folosi asemenea indulcitori in retetele tale preferate, fara insa sa se modifice gustul prajiturilor tale!

Zaharul alb trece printr-o serie de procese de rafinare, care il fac sa isi piarda orice valoare nutritionala. Asadar, zaharul are calorii, insa acestea sunt “goale”, venind la pachet cu 0 nutrienti.

Pe de alta parte insa, indulcitorii naturali sunt mai aproape de forma lor naurala, chiar daca si acestia sunt procesati. Asadar, acestia contin vitamine, minerale, enzime si alti nutrienti ce sunt de folos organismului

Daca te hotarasti sa inlocuiesti insa zaharul cu indulcitori naturali si la prepararea deserturilor, trebuie sa stii ca exista cateva reguli pe care sa le respecti, daca iti doresti un desert reusit.



Iata cum inlocuiesti zaharul cu cativa dintre indulcitorii naturali preferati de catre adeptii unei diete sanatoase, fara insa ca gustul desertului sa fie alterat:


Mierea naturala in loc de zahar – mierea, spre deosebire de zahar, contine enzime, aminoacizi, calciu, magneziu si chiar si vitamina B6. Aceasta este extrem de sanatoasa, avand proprietati antibacteriene si antimicrobiene. Pentru a inlocui cu succes mierea cu zaharul intr-o reteta, trebuie sa folosesti un raport de 1:1. Asta inseamna ca pentru fiecare lingurita de zahar necesara, vei pune una de miere.

Siropul de artar pe post de inlocuitor al zaharului – bogat in antioxidanti de pret, dar si in magneziu si zinc, siropul de artar are o aroma foarte dulce. Si in cazul acestuia se va pastra raportul de 1:1 in retete.

Indulcitorul pe baza de stevia – spre deosebire de multi indulcitori naturali, acesta nu mareste nivelul de zahar din sange, ceea ce inseamna ca este o varianta recomandata mai ales persoanelor care sufera de diabet. Totodata, acesta nu are nici calorii, ceea ce inseamna ca poate fi consumat si la dieta. Fiind de 150 de ori mai dulce decat zaharul, acest indulcitor se va folosi intr-o cantitate mult mai mica. Concret, la prepararea deserturilor, se va inlocui o cana de zahar alb cu 1 lingurita de indulcitor pe baza de stevia.

Sirop de agave – acesta este bogat in vitamine si minerale si are totodata un indice glicemic mic. Este important de mentionat ca este bogat in fructoza. In retete, se va folosi 2/3 cana de sirop de agave in locul unei cani de zahar rafinat.

Melasa organica din trestie de zahar – melasa este un reziduu care ramane in timpul procesarii zaharului. Aceasta creste nivelul de zahar din sange (glicemia), insa totodata este o sursa importanta de fier, cupru, mangan, potasiu si magneziu. Fiind foarte dulce, este nevoie de o cantitate mai mica decat cea de zahar pe care ai folosi-o in mod normal la indulcirea unui preparat. Incearca sa reduci la jumatate cantitatea de melasa atunci cand vrei sa inlocuiesti zaharul, iar daca ti se pare prea dulce, poti sa reduci si mai mult aceasta cantitate.

Zaharul de cocos – contine 17 aminoacizi, este bogat in minerale, dar si in vitamina C. Pentru a inlocui zaharul alb cu cel de cocos vei folosi un raport de 1:1 iar gustul desertului pregatit va fi acelasi.

Indiferent de indulcitorul natural folosit, trebuie sa te consulti cu medicul tau curant daca suferi de diabet. Unii indulcitori nu au niciun impact asupra glicemiei (nivelului de zahar prezent in sange) – vezi stevia, in timp ce altii cresc glicemia la fel ca zaharul, poate chiar mai mult.

De asemenea, daca in urma folosirii indulcitorilor naturali in retete observi ca apar simptome gastrointestinale pe care nu le aveai inainte, ar fi bine sa renunti la consumul indulcitorului respectiv.

7 views0 comments
bottom of page